Novosti

Naslovna > Novosti > Aktualno

Aktualno

K**** u ruci, golub na grani

Pojavi se tu i tamo i mišljenje da seksualna usluga kao stepenica u karijeri ne pada svakome jednako teško. Nego je sada valjda trend retrospektivno dizati frku, pogotovo ako se time dobiva na publicitetu.

 

Desi se to s bilo kojom temom-lavinom, jave se disidentski glasovi. Disidentski glasovi su, sami po sebi, dobrodošla i uvijek potrebna pojava, ali da bi opravdali vlastitu svrsishodnost bilo bi dobro da se potkuju informacijama i da, kako treba, istraže temu o kojoj blagoglagolje. Poneki se javljaju samo zato da bi se pravili pametni, poneki jer zaista vjeruju da su pametni, tj., pametniji od lavine. Poneki da pokažu kako su odvažni, a malo i kontroverzni. Pa se tako sad malo, malo,  netko zapita, na večeri, na društvenoj mreži ili u dnevnim novinama, čemu tolika frka oko historijskih seksualnih nepodopština poznatih i slavnih. Jer zna se što podrazumijevaju raskalašeni tulumi, zna se što znači poziv u hotelsku sobu, malne, iako ne sasvim eksplicitno, što su se igrali  vatrom ako se ne žele opeći. Time pokazuju ne samo zavidnu neupućenost u temu, kao da su prespavali zadnja dva mjeseca, nego i zavidno pomanjkanje solidarnosti prema ljudima koji u javnosti progovore o traumatičnim iskustvima.

Neočekivano je, možda, da su ti glasovi mahom ženski. Da se razumijemo, nije da nema muškaraca koji u toplini ognjišta svojih umova gaje slične stavove, ali čini se da ipak, barem instinktivno, osjećaju da se nešto događa  i da je bolje da se malo strpe s istrčavanjem. Jer, nešto se događa.

Iako sad mnogi govore da nisu znali, ali da ih zapravo ne čudi, sva je prilika da su znali. Ja sam znala, i za Weinsteina i za Spaceya, godinama. Zadnjih godinu dana znala sam i za Louie CK-a što me doslovno navelo da očajno zavapim, Ne, ne, ne! Ne on!  Pa ako sam znala ja, onda stvarno ne znam kako bi to promaklo holivudskim menadžerima i ljudima poput, npr., Emme Thompson koja kaže da nije znala. Znali smo. Ali debeli monolit odnosa moći stajao je tako čvrsto  da nikome nije padalo na pamet čak ni to da se ne radi o jednom jedinom bloku već da su  u pitanju tektonske ploče, a da se one mogu i pomaknuti. I evo ga. Pomaknule su se i nisu stale. Tlo ispod naših nogu se polako preslaguje. Tiha revolucija upravo traje.

 

Dakle, za one koji toga nisu svjesni, hajde da prođemo neke osnove. 

Slučajevi seksualnog zlostavljanja na raspojasanim tulumima u ovoj su priči neusporedivo rjeđi od slučajeva koji su se dogodili na drugim mjestima. Mjesta su često hoteli. Hotel u tim slučajevima nije mjesto do kojega se došeta nakon večernjeg flerta pa se poljubac na cesti pretoči u poziv u hotelsku sobu. Hotel je najčešće mjesto poslovnih susreta koji se u filmskoj industriji redovito odvijaju u hotelskim apartmanima. Često su prisutni i drugi ljudi, asistenti, agenti, producenti juniori, koji se u nekom trenutku izgube, a buduća se žrtva nađe sama u sobi s čovjekom koji joj se čini najmoćnijim na planeti. Da ne bi bilo zabune, neke od žena navele su silovanje kao čin u pitanju pa taman da su se prije toga žvalili na cesti, silovanje je silovanje. Svaki zdrav i u sebe siguran muškarac koji je o tome u stanju nedefenzivno pričati, reći će da sporazumni odnos nije ništa misteriozno i da se apsolutno zna kad je žena za, a kad žena nije za.

Treba zatim uzeti u obzir da seksualni predatori rjeđe napadaju sredovječne, samosvjesne, ostvarene žene s karijerama, što je svakako šteta jer bi bilanca bila drugačija. Emmu Thompson, naprimjer, Harvey Weinstein nije zamolio da mu izmasira dlakava leđa iako se, navodno, jednom derao na nju preko telefona. Seksualni predatori imaju posebno razvijena ticala za nesigurne, mlade i na razne načine ranjive osobe.

Iz relativno zaštićene zagrebačke perspektive teško je pojmiti što to znači kad se za  pregršt istih šansi bori, recimo odokativno, osamsto tisuća mladih, lijepih, talentiranih žena. Dakle Zagreb s okolicom vam je direktna konkurencija. Teško je pojmiti koliko taj život može biti težak, pun neprekidnih odbijanja, razočaranja i poniženja. O kakvom je izboru uopće riječ kad se nađeš potpuno sama pred čovjekom koji u jednoj ruci drži k****, a u drugoj tvoju čitavu budućnost. I kakve su moguće posljedice po tu budućnost ako kažeš ne. Pogotovo je tužna pomisao na to da je niz, možda genijalnih glumačkih i inih, karijera sasječeno u korijenu jer su žrtve, nakon rane traume, odlučile da takav svijet ipak nije na njih.

Pojavi se tu i tamo i mišljenje da seksualna usluga kao stepenica u karijeri ne pada svakome jednako teško. Nego je sada valjda trend retrospektivno dizati frku, pogotovo ako se time dobiva na publicitetu. Moguće je da u nepresušnom broju slučajeva ima glumica i glumaca kojima je seksualna usluga lakše pala nego drugima. Iako, usuditi se arbitrarno tako nešto pretpostavljati o drugima, koji su u očito slabijoj poziciji od optuženoga, klasična  je malograđanska, provincijalna svinjarija.

Zamislite sebe na početku karijere, na bilo kojem području. Prije razočaranja, prije cinizma, prije pragmatizma, prije kompromisa. Kad je cijeli život pred vama, kad sve djeluje moguće, kad energije, volje i optimizma ima u neiscrpnoj količni. Pobrka li se ikad u taj pejsaž  figura oznojenoga sredovječnog muškarca koji pred vama masturbira u biljku? Treba li itko ikada doživjeti tu sliku?

Kad smo već kod masturbatora da opletem časkom i po donedavnom idolu. Louie CK, priča se već neko vrijeme, a evo sada i javno, prisiljava žene, mahom mlađe kolegice komičarke na početku karijere, da ga gledaju kako masturbira. Louie CK nije tip muškarca kojeg su od malih nogu proganjale emblematske američke navijačice. O tome kako je odnos s njim nešto što žene, u najboljem slučaju, otrpe, ispleo je mnogo neodoljivih minuta svog stand-up materijala. Ali on je i istinski jedinstveno duhovit, pronicljiv, odvažan, a onda i bogat, poznat i uspješan te mnogima idol. Takvom čovjeku nije nemoguće dobiti ženu u krevet. I moja malenkost je, jednom davno, pala na jednog i debljeg i ćelavijeg od ovoga, jer je bio duhovit. Nitko tu nikome nije zavrtao ruku. Mislim, ono, čuda čini kombinacija tih epiteta i mladenačke gluposti. Što navodi na zaključak da je stjerati ženu u kut i prisiliti je da gleda čin masturbiranja specifični oblik mizoginije. O tome Alexandra Kathekakis, direktorica Centra za zdravi seks (Center for Healthy Sex) u Los Angelesu, kaže: Radi se o obliku osvete nad ženama. Veliku količinu bijesa koji nose u sebi ne znaju drugačije izraziti nego u seksualiziranom obliku, pri čemu ih uzbuđuje strah i poniženje koje čitaju u očima žene pred kojom to rade. U kliničkom smislu osjećaju se duboko nedoraslima. Ako shvatimo da je riječ o ozbiljnom psiho-seksualnom poremećaju koji muškarci poput navedene dvojice imaju priliku upražnjavati zbog kombinacije vlastite moći, kulture šutnje i gledanja kroz prste, valjda postaje još jasnije da žrtve nisu te u koje treba upirati prstom.

Na kraju, je li zaista slika svijeta u masovnoj svijesti tako tabloidna da možemo pristati na premisu da je seksualno uznemiravanje fenomen koji potresa Hollywood zbog njegove famozne moralne izopačenosti, a drugi su ga profesionalni sektori pošteđeni?

Slučaj mogućega budućeg senatora Roya Moorea, kojega trenutno od optužbi za seksualno uznemiravanje maloljetnica brani onaj osvjedočeni zaštitnik ljudskih prava Donald Trump, vjerojatno je tek početak priča koje nam stižu s područja političkog života. A neke od razloga zašto su tako rijetke naći ćete na stranici Vox  (https://www.vox.com/policy-and-politics/2017/11/20/16679104/congress-sexual-harssment-process-explained?subid=18066962&CMP=patriarchy), u članku koji objašnjava kako je kompliciran, dug i za porezne obveznike skup proces prijavljivanja zlostavljača na Capitol Hillu, sjedištu Američke vlade.

Na samom kraju još samo to - pretpostavljam da je i glumicama, i glumcima, i djelatnicima političkih službi, i novinarkama, svima onima koji žive u prostoru kakve takve ekonomske sigurnosti i raspolažu platformom na koju će plasirati svoj glas, neusporedivo lakše progovoriti o nasilju nego radnicama na minimalcu, migranticama bez minimalca i svim onim ženama glas kojih nikome nije atraktivan. Ne mislite valjda da se između njih i izlaznih vrata nikada ne ustoboči neki mini Weinstein. Nadajmo se da će polje djelovanja tihe revolucije obuhvatiti i njih i da će glasovi koji se pitaju Čemu tolika frka? biti toliko rijetki da ih lavina naprosto pomete na putu.

Odbrojavanje: Curko i dečkica

Dizajn rodno određene odjeće upisuje u dječju podsvijest poruke o rodnim očekivanjima koje, u najmanju ruku, ograničavaju njihovu maštu i koče potencijal, a u najgoru ukalupljuju u stereotipe

Kako se oporaviti od godišnjeg odmora

Kako vrlo jednostavno izbjeći „postgodišnju“ depresiju i brzo se vratiti u normalu? Evo nekoliko savjeta...

Što ljeti čitaju naše mentorice?

Ljeto... ma tko ga ne voli? More, sunce, plaža i odlično ljetno štivo za odmoriti misli. O tome što ljeti vole čitati i jesu li možda već pripremile koje naslove za ovo ljeto, pitali smo naše mentorice:

Loše strane kozmetičkih proizvoda

Prema novim istraživanjima sve više kozmetičkih proizvoda se redovno prijavljuje zbog uzrokovanja zdravstvenih problema. Na tržištu je prevelik broj proizvoda i ne postoji mogućnost da se nakon svake pritužbe proizvod ukloni s polica dućana.

Kvalitetno vrijeme s obitelji

Jedan od najvećih izazova s kojima se susreću zaposlene žene je balansiranje između posla i obitelji. Provesti kvalitetno vrijeme s obitelji je nešto o čemu samo možemo sanjati zbog svih obaveza na poslu i rokova koji kucaju na vrata. Ovo su neke od smjernica koje nam mogu pomoći u pronalasku više slobodnog vremena.

Strani plaćenici

Na američki Majčin dan stiže u inbox poziv na Hod za život, e da bi se slavilo pravo na život od začeća do prirodne smrti, te hodalo s optimizmom i povjerenjem u budućnost Hrvatske

Kada biste trebali zatražiti povišicu?

Istraživanja su pokazala da će većina zaposlenika zatražiti povišicu iz dva razloga - prvi je taj što odlično rade svoj posao, a drugi jer obavljaju zahtjevnije zadatke od ostalih kolega. Navedeni razlozi su zapravo realne situacije u kojima trebate zatražiti povećanje plaće.

Kako se oporaviti od velike poslovne pogreške

Ako ste ikad bili u situaciji da su vaše poslovne odluke i potezi rezultirali velikom poslovnom greškom, donosimo vam nekoliko savjeta kako postupiti u takvoj situaciji.

Predstavljen novi broj Zaposlene

U dućanu poznatog austrijskog brenda Högl, održana je još jedna promocija časopisa Zaposlena.

Olakšajte si nedjelju

Poznat vam je onaj osjećaj sreće kada u petak konačno završi još jedan radni tjedan. Ugasili ste računalo, a s njim i sve vaše muke. Vikend koji ste već odavno isplanirali, službeno može početi. Ali, niste se ni okrenuli i nedjelja je već stigla. Tu je i onaj grč u želucu koji vas neprestano podsjeća na sutrašnje obaveze. Ne možete prestati razmišljati o povratku na posao što vam, naravno, otežava da uživate u preostalom slobodnom vremenu. Ah ta nedjelja...

Kako postići dobre rezultate

Polazišna točka svakog dobro odrađenog zadatka su upravo radne navike. Izgraditi dobre radne navike dugotrajan je i težak proces, pogotovo u situacijama kada se krajnji rezultati nisu pokazali onakvima kakvima ste ih priželjkivali. U takvim i sličnim situacijama, kada dugotrajan napor ne urodi plodom, teško se ponovno motivirati na predani rad.

Kako odgovoriti na pitanje "Recite nešto o sebi"

„Recite nešto o sebi“ – rečenica je kojom započinje gotovo svaki razgovor za posao,a zapravo i nije pitanje, već polazna točka razgovora u kojem imate priliku preuzeti inicijativu, dati sažeta objašnjenja zašto ste se odlučili baš za ovaj posao i ovu tvrtku. Ta je rečenica osim početak, ujedno i temelj svakog razgovora za posao.

Kako reagirati u konfliktnoj situaciji na poslu

Većina, ako ne i svi ljudi, barem su jednom u svojem radnom vijeku sjedili na «optuženičkoj klupi». Sigurno nije najugodnije iskustvo koje čovjek može doživjeti. Iako možda instiktivno većina ljudi na nečiji napad reagira protunapadom, takva reakcija može uzrokovati još veće probleme, kao i konflikte. Postoji mnogo načina kako se ponijeti u situaciji u kojoj vas netko želi prikazati kao žrtvenog jarca.

Dijeta za kojom su svi poludjeli

DASH dijeta ne donosi ništa novo, neće vas natjerati da se odreknete hrane i gladujete danima. Fokus se stavlja na namirnice bogate magnezijem, kalcijem i kalijem. Navedeni vitamni pomažu smanjenju krvnoga tlaka, ali i pogoduju prevenciji dijabetesa, raka, moždanog udara i osteoporoze.

Marš na Washington

Iako su se za vrijeme cijelih predsjedničkih izbora odvijale domonstracije i prosvjedi protiv Trumpa, a u javnosti naglašavale sva njegova konzervativna i loša mišljenja, nijedan prosvjed nije uspio okupiti toliku masu ljudi kao onaj koji se dogodio u glavnome gradu SAD-a samo dan nakon Trumpove svečane inauguracije.

Što rade uspješne žene?

Svaka žena je drugačija pa tako i njena definicija uspjeha. Ono što je jednoj prioritet, druga ni ne razmišlja o tome. Međutim, sve žene dijele neke zajedničke osobine.

Što se događa kad ne spavamo dovoljno?

Ako se ritam spavanja na koji smo navikli poremeti i skrati za samo sat vremena, dolazi do ozbiljnih posljedica po naše zdravlje. Vrlo vjerojatno ste već sami primijetili kako funkcionirate sutradan ako se ne naspavate dobro.

Kako preživjeti prvi radni dan nakon godišnjeg?

Došao je kraj i blagdanima. Tjedan dana odmora za vrijeme kojeg vam je jedini zadatak bio da ne radite apsolutno ništa, proletio je tako brzo i vi ste primorani vratiti se u stvarnost i radnu rutinu.

10 razloga zašto ove godine niste uspjeli ostvariti željene poslovne ciljeve

Bliži se kraj godine i moguće je da ćete pogledati u listu novogodišnjih odluka i zapitati se kako je vrijeme uspjelo tako brzo proletjeti, a da se niste pomakli s mrtve točke. Zadali ste si neke ciljeve do kojih niste došli. Možda baš iz sljedećih razloga...

Predstavljen novi broj Zaposlene

U Boutiqueu poznatog francuskog brenda Lancel koji ove godine slavi 140 godina svoga postojanja, predstavljen je još jedan broj časopisa Zaposlena

Kako povećati produktivnost?

Svatko želi u svom poslu biti produktivniji, no ponekad je to jednostavno nemoguća misija. Klasični savjeti koje čujete s vremena na vrijeme, poput:ustanite ranije ili napravite preciznu to-do listu, mogu nedvojbeno biti od pomoći. Ali, ako ste u potrazi za nekim svježim savjetima, pokušajte slijediti ovih pet i pratite rezultate.

Predstavljen novi broj Zaposlene

U šarmantnom prostoru zagrebačkog Cadieux storea u Frankopanskoj ulici održala se promocija novog broja časopisa Zaposlena

Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama i potreba i nužnost za stvaranje uspješnijeg društva

Hrvatska u procesu mentorstva kasni, ali ima veliki potencijal koji može imati značajan utjecaj na rast i razvoj društva i gospodarstva u cjelini.

Časopis Zaposlena vas poziva na konferenciju Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama

Promovirati mentorstvo kao oblik nužne suradnje među poslovnim ženama koje se nalaze na različitim pozicijama u karijeri kada je riječ o: iskustvu, znanju i hijerarhiji.

Prvim Kongresom samozaposlenih poduzetnica obilježen Dan žena

Dvije stotine poduzetnica od Konavla do Iloka, uz gošće iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine jučer su obilježile Međunarodni dan žena na prvom Kongresu samozaposlenih poduzetnica Hrvatske.

Iznimno zanimanje žena za prvi Kongres samozaposlenih poduzetnica Hrvatske

Poduzetnice, kao i sve žene koje to tek namjeravaju postati, ove će godine imati priliku Međunarodni dan žena obilježiti na prvom Kongresu samozaposlenih poduzetnica Hrvatske

Kako se motivirati za težak radni tjedan?

Motivacija nam često izmiče. Ponekad prštimo od motivacije, a drugih dana ne možemo se pomaknuti s mrtve točke koliko god se trudili.

Prestanite se ispričavati

Razmislite koliko se često tijekom radnog vremena nekome ispričate za nešto zaista sitno?

Tajna uspješnih vođa - pričanje velikih priča

Što čini uspješnog vođu? Možda iskustvo? Osobnost? Njihova inteligencija? Simpatičnost ili možda izgled?

Zašto je multitasking uzaludan...

…i kako biti produktivan

Kako se prestati preispitivati

Preispitivanje na prvu ne mora biti loše jer uključuje razmišljanje, što je svakako dobra stvar. No preispitivanje može uzrokovati probleme.