Novosti

Naslovna > Novosti > Aktualno > Kolumna Odbrojavanje: Kako smo se razišle, Bridget Jones i ja

Kolumna Odbrojavanje: Kako smo se razišle, Bridget Jones i ja

Ono čega nisam bila svjesna kad sam voljela Bridget Jones bilo je to da ako jedna dvadesetogodišnjakinja prepoznaje,

kao svoje, tegobe žene u srednjim tridesetima, to onda znači ili da je dvadesetogodišnjakinja zabrinjavajuće starmala ili da je tridesetpeto-godišnjakinja prilično infantilna


Dugo sam bila fan Bridget Jones. One njezine inkarnacije koja diše iz prve dvije knjige. Čitala sam ih davno, imala sam dvadeset i koju godinu i divila sam se humoru i inteligenciji spisateljice koja stvara tako duhovit, samoironičan, iskren lik koji tako britko progovara o, inače uglavnom skrivanim, frustracijama i opsesijama nekih aspekata života žena. Nekih žena. Urbanih, dobrostojećih, zapadnih. 

 

Nakon Helen Fielding uslijedila je čitava četa sličnih knjiga, slabije kvalitete, inferiornijeg duha, a s namjerom da eksploatira novootvoreni prostor ženskog unutarnjeg pejsaža, onaj koji priznaje slabosti i okreće ih u svoju korist. Pa je priznavanje slabosti preraslo u glorificiranje stereotipa i napravilo mnogo više štete nego korsti. Ali ja sam i dalje smatrala da Helen Fielding za svoj talent zaslužuje priznanje. 

 

Kad je izašao film ja sam je i dalje branila. Tj. onu Bridget Jones iz knjige koju sam shvatila kao inteligentnu osobu koja pretjeruje sa samoizrugivanjem zbog komičkog efekta. A autoironični glas lakše je napisati nego pokazati slikom govorila sam, pokušavajući neutralizirati filmsku Bridget, beznadežnu šeprtlju koja male ženske mušice pretvara u životni credo. 

 

Ono čega nisam bila svjesna kad sam voljela Bridget Jones bilo je to da ako jedna dvadesetogodišnjakinja prepoznaje, kao svoje, tegobe žene u srednjim tridesetima, to onda znači ili da je dvadesetogodišnjakinja zabrinjavajuće starmala (što nije isključeno), ili da je tridesetpetogodišnjakinja prilično infantilna.

 

Danas, u srednjim tridesetima, to mi je jasno. Onda mi nije moglo biti. 

No, o svemu ovome ne bih razmišljala, ni pisala, da se nije pojavila nova rata, Bridget Jones u pedesetoj.

 

Sada ne samo da znam da male ženske mušice nisu imanentne ženskom biću već su puki socijalni konstrukt koji služi infantilizaciji žena i da su muškarci, barem jednako, ako ne i više, u stanju histerizirati oko svojih nesigurnosti i doživljavati mini- slomove ako ih se optereti multi-taskingom, ali, čini se, da sam sada, u srednjim tridesetima, dobrano prerasla dileme žene u pedesetoj ?!

 

Ono što je autorica točno prepoznala u liku Bridget Jones je druga strana ženstvenosti. To je duhovito pronicljiv, ponekad opor, ali iskren pogled u sve ono što prethodi i slijedi iza održavanja slike savršene, ležerno ženstvene, prirodno seksepilne, samopouzdane žene. Makar je to tzv. rom-com, Fielding je pronašla  milijune čitateljica upravo s nekom vrstom istine koja je zvučala svježe. Lagana, ali iskrena istina o sebi, tijelu i neurozama koje prate seksualnost, samovanje, prekide i ponovne ljubavi. Istina o neurozi svakodnevice, pogledu u sebe iza zatvorenih vrata, daleko od onog lica koje se predstavlja javnosti, to je ono zašto su tolike čitateljice prigrlile Bridget. 

 

Možda sam naivna, ali ja i ovdje mislim jednako kao i u nekim drugim oblastima kad je posrijedi mogućnost velikog utjecaja na milijune čitatelja. Tiraža nosi sa sobom i odgovornost. Jer ako vijest da je Mark Darcy mrtav zaslužuje minutažu na Dnevniku nekoliko dana prije objave knjige, to znači da su očekivanja velika. A ja tu vijest, a onda i knjigu, doživljavam kao izdaju tih istih čitateljica. Ubiti Marka Darcyja znači zauvijek ga ovjekovječiti kao romantičnog junaka, muškarca iz snova koji je u međuvremenu napravio dvoje savršene djece, prvo dečka, onda curicu, sve po p.s.-u, i za kojim udovica vapi u svojim novim ispadima šeprtljavosti i nesposobnosti da se nosi sa životom, kao za jedinim tračkom sabranog duha. On bi znao što treba, on bi bio miran, staložen, racionalan, mudar, umirio bi i nju i djecu, nakon što se financijski pobrinuo za njih do kraja života i onda bi, nakon što djeca mirna i sretna zaspu, jebao svoju neurotičnu, djetinjastu ženu, strastveno, nježno i inventivno, za vjeke vjekova. 

 

Vratiti se liku, sada u pedesetoj godini, s djecom i novim pritiscima na ženskost, majčinstvo i ženstvenost, a izbjeći istinu o svakodnevici braka, obiteljskog života i starenja u dvoje, sve teme s neiscrpno plodnog tla za duhovite opservacije i komične situacije, lijen je, neiskren i profiterski izbor.

 

Balzamirati idealnog muškarca u plemenitoj smrti, da bi dopustila ženi da, nimalo zrelija, nimalo naprednija, ništa ne naučivši, ponovno histerizira, samo sada u vezi s majčinstvom, ostarjelim tijelom i seksom s dvostruko mlađim muškarcem, daje ponovno dosta prostora za smijeh, i to joj, eto, ponovno priznajem, ali upravo bi taj duh trebalo  upregnuti u jedan nov, svjež, otvoren, duhovit portret života suvremene žene u pedestoj godini. 

 

Naravno, nakon raznih eskapada, Bridget pronalazi sretan kraj s još jednim savršenim muškarcem i, hajde, recimo da je to okej i da ni u kojem scenariju nisam očekivala da će pronaći sreću u filozofskom mirenju sa samoćom. Ali sretan kraj događa se u crkvi, na Božić. Mala djeca pjevaju u crkvenom zboru, cijela se zajednica okuplja na misi (u Londonu ?!), tu je i taj savršeni muškarac, nekad specijalac u vojsci, a sad učitelj spomenute male djece. I tako, pod Božjim okriljem, oni započinju novu ljubav dok vani počinje padati snijeg. 

 

Ma ajd, Bridget, u pizdu materinu. 

K**** u ruci, golub na grani

Pojavi se tu i tamo i mišljenje da seksualna usluga kao stepenica u karijeri ne pada svakome jednako teško. Nego je sada valjda trend retrospektivno dizati frku, pogotovo ako se time dobiva na publicitetu.

Odbrojavanje: Curko i dečkica

Dizajn rodno određene odjeće upisuje u dječju podsvijest poruke o rodnim očekivanjima koje, u najmanju ruku, ograničavaju njihovu maštu i koče potencijal, a u najgoru ukalupljuju u stereotipe

Kako se oporaviti od godišnjeg odmora

Kako vrlo jednostavno izbjeći „postgodišnju“ depresiju i brzo se vratiti u normalu? Evo nekoliko savjeta...

Što ljeti čitaju naše mentorice?

Ljeto... ma tko ga ne voli? More, sunce, plaža i odlično ljetno štivo za odmoriti misli. O tome što ljeti vole čitati i jesu li možda već pripremile koje naslove za ovo ljeto, pitali smo naše mentorice:

Loše strane kozmetičkih proizvoda

Prema novim istraživanjima sve više kozmetičkih proizvoda se redovno prijavljuje zbog uzrokovanja zdravstvenih problema. Na tržištu je prevelik broj proizvoda i ne postoji mogućnost da se nakon svake pritužbe proizvod ukloni s polica dućana.

Kvalitetno vrijeme s obitelji

Jedan od najvećih izazova s kojima se susreću zaposlene žene je balansiranje između posla i obitelji. Provesti kvalitetno vrijeme s obitelji je nešto o čemu samo možemo sanjati zbog svih obaveza na poslu i rokova koji kucaju na vrata. Ovo su neke od smjernica koje nam mogu pomoći u pronalasku više slobodnog vremena.

Strani plaćenici

Na američki Majčin dan stiže u inbox poziv na Hod za život, e da bi se slavilo pravo na život od začeća do prirodne smrti, te hodalo s optimizmom i povjerenjem u budućnost Hrvatske

Kada biste trebali zatražiti povišicu?

Istraživanja su pokazala da će većina zaposlenika zatražiti povišicu iz dva razloga - prvi je taj što odlično rade svoj posao, a drugi jer obavljaju zahtjevnije zadatke od ostalih kolega. Navedeni razlozi su zapravo realne situacije u kojima trebate zatražiti povećanje plaće.

Kako se oporaviti od velike poslovne pogreške

Ako ste ikad bili u situaciji da su vaše poslovne odluke i potezi rezultirali velikom poslovnom greškom, donosimo vam nekoliko savjeta kako postupiti u takvoj situaciji.

Predstavljen novi broj Zaposlene

U dućanu poznatog austrijskog brenda Högl, održana je još jedna promocija časopisa Zaposlena.

Olakšajte si nedjelju

Poznat vam je onaj osjećaj sreće kada u petak konačno završi još jedan radni tjedan. Ugasili ste računalo, a s njim i sve vaše muke. Vikend koji ste već odavno isplanirali, službeno može početi. Ali, niste se ni okrenuli i nedjelja je već stigla. Tu je i onaj grč u želucu koji vas neprestano podsjeća na sutrašnje obaveze. Ne možete prestati razmišljati o povratku na posao što vam, naravno, otežava da uživate u preostalom slobodnom vremenu. Ah ta nedjelja...

Kako postići dobre rezultate

Polazišna točka svakog dobro odrađenog zadatka su upravo radne navike. Izgraditi dobre radne navike dugotrajan je i težak proces, pogotovo u situacijama kada se krajnji rezultati nisu pokazali onakvima kakvima ste ih priželjkivali. U takvim i sličnim situacijama, kada dugotrajan napor ne urodi plodom, teško se ponovno motivirati na predani rad.

Kako odgovoriti na pitanje "Recite nešto o sebi"

„Recite nešto o sebi“ – rečenica je kojom započinje gotovo svaki razgovor za posao,a zapravo i nije pitanje, već polazna točka razgovora u kojem imate priliku preuzeti inicijativu, dati sažeta objašnjenja zašto ste se odlučili baš za ovaj posao i ovu tvrtku. Ta je rečenica osim početak, ujedno i temelj svakog razgovora za posao.

Kako reagirati u konfliktnoj situaciji na poslu

Većina, ako ne i svi ljudi, barem su jednom u svojem radnom vijeku sjedili na «optuženičkoj klupi». Sigurno nije najugodnije iskustvo koje čovjek može doživjeti. Iako možda instiktivno većina ljudi na nečiji napad reagira protunapadom, takva reakcija može uzrokovati još veće probleme, kao i konflikte. Postoji mnogo načina kako se ponijeti u situaciji u kojoj vas netko želi prikazati kao žrtvenog jarca.

Dijeta za kojom su svi poludjeli

DASH dijeta ne donosi ništa novo, neće vas natjerati da se odreknete hrane i gladujete danima. Fokus se stavlja na namirnice bogate magnezijem, kalcijem i kalijem. Navedeni vitamni pomažu smanjenju krvnoga tlaka, ali i pogoduju prevenciji dijabetesa, raka, moždanog udara i osteoporoze.

Marš na Washington

Iako su se za vrijeme cijelih predsjedničkih izbora odvijale domonstracije i prosvjedi protiv Trumpa, a u javnosti naglašavale sva njegova konzervativna i loša mišljenja, nijedan prosvjed nije uspio okupiti toliku masu ljudi kao onaj koji se dogodio u glavnome gradu SAD-a samo dan nakon Trumpove svečane inauguracije.

Što rade uspješne žene?

Svaka žena je drugačija pa tako i njena definicija uspjeha. Ono što je jednoj prioritet, druga ni ne razmišlja o tome. Međutim, sve žene dijele neke zajedničke osobine.

Što se događa kad ne spavamo dovoljno?

Ako se ritam spavanja na koji smo navikli poremeti i skrati za samo sat vremena, dolazi do ozbiljnih posljedica po naše zdravlje. Vrlo vjerojatno ste već sami primijetili kako funkcionirate sutradan ako se ne naspavate dobro.

Kako preživjeti prvi radni dan nakon godišnjeg?

Došao je kraj i blagdanima. Tjedan dana odmora za vrijeme kojeg vam je jedini zadatak bio da ne radite apsolutno ništa, proletio je tako brzo i vi ste primorani vratiti se u stvarnost i radnu rutinu.

10 razloga zašto ove godine niste uspjeli ostvariti željene poslovne ciljeve

Bliži se kraj godine i moguće je da ćete pogledati u listu novogodišnjih odluka i zapitati se kako je vrijeme uspjelo tako brzo proletjeti, a da se niste pomakli s mrtve točke. Zadali ste si neke ciljeve do kojih niste došli. Možda baš iz sljedećih razloga...

Predstavljen novi broj Zaposlene

U Boutiqueu poznatog francuskog brenda Lancel koji ove godine slavi 140 godina svoga postojanja, predstavljen je još jedan broj časopisa Zaposlena

Kako povećati produktivnost?

Svatko želi u svom poslu biti produktivniji, no ponekad je to jednostavno nemoguća misija. Klasični savjeti koje čujete s vremena na vrijeme, poput:ustanite ranije ili napravite preciznu to-do listu, mogu nedvojbeno biti od pomoći. Ali, ako ste u potrazi za nekim svježim savjetima, pokušajte slijediti ovih pet i pratite rezultate.

Predstavljen novi broj Zaposlene

U šarmantnom prostoru zagrebačkog Cadieux storea u Frankopanskoj ulici održala se promocija novog broja časopisa Zaposlena

Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama i potreba i nužnost za stvaranje uspješnijeg društva

Hrvatska u procesu mentorstva kasni, ali ima veliki potencijal koji može imati značajan utjecaj na rast i razvoj društva i gospodarstva u cjelini.

Časopis Zaposlena vas poziva na konferenciju Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama

Promovirati mentorstvo kao oblik nužne suradnje među poslovnim ženama koje se nalaze na različitim pozicijama u karijeri kada je riječ o: iskustvu, znanju i hijerarhiji.

Prvim Kongresom samozaposlenih poduzetnica obilježen Dan žena

Dvije stotine poduzetnica od Konavla do Iloka, uz gošće iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine jučer su obilježile Međunarodni dan žena na prvom Kongresu samozaposlenih poduzetnica Hrvatske.

Iznimno zanimanje žena za prvi Kongres samozaposlenih poduzetnica Hrvatske

Poduzetnice, kao i sve žene koje to tek namjeravaju postati, ove će godine imati priliku Međunarodni dan žena obilježiti na prvom Kongresu samozaposlenih poduzetnica Hrvatske

Kako se motivirati za težak radni tjedan?

Motivacija nam često izmiče. Ponekad prštimo od motivacije, a drugih dana ne možemo se pomaknuti s mrtve točke koliko god se trudili.

Prestanite se ispričavati

Razmislite koliko se često tijekom radnog vremena nekome ispričate za nešto zaista sitno?

Tajna uspješnih vođa - pričanje velikih priča

Što čini uspješnog vođu? Možda iskustvo? Osobnost? Njihova inteligencija? Simpatičnost ili možda izgled?

Zašto je multitasking uzaludan...

…i kako biti produktivan

Kako se prestati preispitivati

Preispitivanje na prvu ne mora biti loše jer uključuje razmišljanje, što je svakako dobra stvar. No preispitivanje može uzrokovati probleme.