Naslovna > Novosti > Promo

Promo

Zaposlena preporučuje (177) - Pročitajte...

Knjige

 

DPročitajteVANAESTA KUĆA

Branka Valentić/HENA COM

 

Ova knjiga govori o četiri Ane, četiri junakinje, ali i o četiri različita života. Dramaturški roman je složen i četiri se isprva odvojene sudbine u jednom trenutku susreću i zbiva se veliki prasak. Autorica dodaje još jednu dimenziju – te četiri priče nastaju u drugoj dimenziji stvarnosti, kao ekstenzija autoričina života i svih njenih iskustava. Ovo je njezin prvi roman, koji je, kao dugogodišnja novinarka, a trenutačno ravnateljica Hrvatske izvještajne novinske agencije, objavila nakon zbirke crtica Dnevnik jedne mame, nekoliko kratkih priča te nagrađene monodrame Đava ga lipi odnija

 

PročitajteČISTOĆA

Jonathan Franzen/VBZ

 

Četrnaest godina nakon Korekcija i pet godina nakon Slobode Franzen je napisao još jedan velik roman – Čistoća. Naslov novog romana Jonathana Franzena ujedno je i značenje imena glavne junakinje (Purity) i koncept koji zadobiva mnoge oblike u romanu. Purity Pip Tyler živi kao skvoterica u Oaklandu, opterećena je studentskim kreditom, a jedina joj je obitelj majka. Odrasla gotovo u izolaciji, ne zna majčin pravi identitet ni tko joj je otac i boji se da nikad neće imati normalan život. Druženje s anarhistima iz Njemačke odvodi Pip u Južnu Ameriku, gdje počinje raditi kao pripravnica u Sunčanom projektu, hakerskoj skupini sličnoj WikiLeaksu. Ta se priča grana u prošlost i sadašnjost, u sedam povezanih dijelova knjige koji su ispripovijedani kroz prizme različitih likova. Gotovo svaki lik u romanu traži “čistoću” u nekom obliku, a propitivanje istine i laži, čistog i zagađenog događa se na mnogim razinama njihove egzistencije i međusobnih odnosa.

 

PročitajteIMAGINARNI BALKAN

Marija Todorova/NAKLADA LJEVAK

 

Premda je Balkan geografski neodvojiv dio Europe, on je – kulturno konstruiran kao unutrašnja drugost – apsorbirao mnoštvo unutrašnjih i vanjskih – balkanskih i nebalkanskih – društvenih, političkih, kulturnih i religijskih proturječnosti. Europa je na Balkan rado izvozila svoje izume – poput nacionalizma ili antisemitizma, da bi se kasnije iščuđavala nad čudovišnim hibridima koji su s velikim zakašnjenjem uspijevali na balkanskom tlu. Autorica ne opisuje balkanske narode kao nevine žrtve niti u njima potiče emociju lažne nevinosti. Ona ih ne štedi zbog toga što se Zapad prema Balkanu ponio neodgovorno niti potiče opasnu ideju da balkanski narodi nisu povijesni akteri ili da je njihova sudbina uvijek u rukama viših sila. Todorova je kao znanstvenica bila savršeno svjesna svog položaja i svoje odgovornosti jer je pišući Imaginarni Balkan imala privilegij da istodobno bude i izvan predmeta istraživanja i unutar njega, i izvan procesa prikupljanja znanja o predmetu i unutar njega.

 

PročitajteTURSKO ZRCALO

Vikor Horváth / NAKLADA LJEVAK


Mađarski pisac Horvath rodni grad i zavičaj opisuje kao mjesto na kojem se, između rijeka Save i Dunava, ukrštavaju različiti svjetovi i civilizacije, kao melting pot različitih kultura, europskih i orijentalnih, u kojem se isprepliću panonska, balkanska, pa čak i mediteranska civilizacija. Autor nas vodi u mađarski grad Pečuh u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog, na samu granicu Otomanskog i Habsburškog Carstva, na kojoj se isprepleću panonska, balkanska i mediteranska civilizacija. Roman se djelomično zbiva i u Slavoniji, pa je između ostalog opisan detalj u gradnji Velikog osječkog mosta. Autor se maštovito poigrao povijesnim stereotipima i napisao uzbudljivu priču o živopisnom gradu, zanimljivim književnim likovima, ljubavnim pripovijestima, ratnim obračunima, intrigama i pomirenjima. Tursko zrcalo čitatelje – kako je kritika već konstatirala – podučava i zabavlja ili, još bolje, podučava kroz zabavu. 

 

PročitajteDJEVOJKA U VLAKU

Paula Hawkins/MOZAIK KNJIGA


Savršen život ne postoji, no savršen zločin itekako postoji u ovom krimiću, u kojem vi ne znate tko je ona, ali ona zna sve o vama. Rachel svako jutro putuje vlakom na posao. Zna da će svaki dan vlak stati uvijek na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuća. Jedna će joj kuća posebno zapeti za oko. Umislit će da poznaje njezine stanare i nazvat će ih Jess i Jason. Njihov život – kako ga ona vidi – savršen je, za razliku od njezina, koji se nakon razvoda počeo raspadati. A onda će se dogoditi nešto šokantno…

 

PročitajteHHhH

Laurent Binet/FRAKTURA

 

Himmlers Hirn heißt Heydrich – Himmlerov mozak zove se Heydrich.  Reinhard Heydrich, arhetipski nacist poznat pod nadimkom Plava Zvijer, osoba je od najvećeg Hitlerova povjerenja. Za svoje zasluge u kreiranju Konačnog rješenja dobiva novu dužnost – postaje protektor Češke i Moravske. Doselivši se u Prag, toliko je uvjeren u svoju superiornost da se vozi gradom bez pratnje, stoga postaje idealna meta Otpora, koji, premda desetkovan, još  uvijek djeluje. U svojem prvijencu kriptična naziva HHhH Laurent Binet iznosi dinamičnu priču o jednoj od najodvažnijih epizoda Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu na europskom tlu. Roman je intrigantna kombinacija povijesnih likova i činjenica s pričom suvremenog pripovjedača koji ponovno prolazi praškim ulicama što vode do mračne kripte, svjedočeći priči koju dosad nitko nije posve rekonstruirao.