Posao

Naslovna > Posao > UPOZNAJTE SVOJU MENTORICU: Mirna Arnautović - S mentorima gradimo svoje temelje

UPOZNAJTE SVOJU MENTORICU: Mirna Arnautović - S mentorima gradimo svoje temelje

 

Nakon završene VII. gimnazije, Mirna Arnautović upisala je biokemijsko-mikrobiološki smjer na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Međutim, uskoro je shvatila da rad u laboratoriju nije nešto što bi ju dugoročno ispunilo te upisuje Ekonomski fakultet u Zagrebu. Zbog svoje odluke, kaže, nije nikada požalila. U ekonomiji se ipak bolje snašla o čemu svjedoče i njeni poslovni uspjesi. I prije završetka fakulteta počela je raditi kao pripravnica u Zagrebačkoj banci u korporativnom bankarstvu gdje se zadržala narednih šest godina te napredovala do vodeće pozicije. Već u počecima rada u banci, dobiva ponudu iz odjela ljudskih resursa za stipendiranjem diplomskog te koristi priliku i završava studij bankarstva i poduzetništva u Coneglianu u Italiji. Mirna se u Zagrebačkoj banci iskazala kroz brojne važne korporativne projekte, a danas se sa samo 33 godine nalazi i na novoj poziciji –  onoj direktorice ZABA24.


Kao djevojčica, Mirna je zbog očeva posla provela pet godina života u Tripoliju u Libiji gdje je ujedno i pohađala američku školu. Smatra da su roditelji donijeli ispravnu odluku kada su se odlučili na preseljenje jer ju je život u stranoj zemlji naučio mnogo o kulturološkim razlikama, naglim promjenama i prilagodljivosti istima. Prednosti takvog iskustva uviđa i danas radeći u multikulturalnoj korporaciji sklonoj brzim promjenama.


Na mjestu direktorice ZABA24, Mirna se nalazi se od lipnja 2016. godine. ZABA24 odjel je koji se sastoji od tri dijela (kontakt centra, e-poslovnice i mobilne poslovnice) u kojem Mirna vodi tim od 130 ljudi. U spomenuti odjel preselila se iz korporativnog bankarstva, odnosno poslovnog odjela nadležnog za zaduživanje banke na tržištu i suradnju s međunarodnim bankama, fondovima i drugim institucijama. Dok je u prijašnjem odjelu rukovodila s timom od ukupno sedmero ljudi, kao najveći izazov u novom  poslu, Mirna, uz nova zaduženja, izdvaja i veličinu novog tima. „Iako sam stari posao smatrala svojim poslom iz snova, shvatila sam da želim još učiti i napredovati. ZABA nudi programe razvoja pa sam oduvijek tražila nešto novo u čemu bih mogla sudjelovati i kako bih se mogla nadograđivati. Snalazim se i u kolotečini, ali svakodnevicu volim začiniti nečim novim. Naravno, nova direktorska pozicija zahtijeva drukčije rukovodstvo, ali moj odnos prema kolegama nastojim držati korektnim i otvorenim tako da zaposlenici svih odjela uvijek mogu pokucati na moja vrata.“


U starom odjelu počela je raditi kao pripravnica, a napredovala do voditeljice svojeg tima. Volju za radom i napredovanjem pripisuje i svojem mentoru, odnosno bivšem šefu. „Imala sam sreće što sam u korporativnom bankarstvu radila pod vodstvom odličnog direktora koji je nas mlađe zaposlenike motivirao i omogućavao nam da sudjelujemo na bitnim projektima još onda kada smo bili na nižim funkcijama. Takvim pristupom otvorenog dijeljenja informacija dao nam je širu sliku poslovanja i poticao strateško razmišljanje“, navodi Mirna te smatra kako su svakom mladom čovjeku bitni upravo temelji za koje je podjednako zaslužan on sam, kao i mentor, a na kojima će nastaviti graditi i sebe i karijeru.


Još jedan razlog zašto je mentorstvo važno, dodaje Mirna, jest i mogućnost da se mladi ljudi nauče ponašanju u određenim situacijama u poslovnome svijetu koja se ne spominju u školskim knjigama, ali su svakodnevica u korporaciji.

Iako Mirna dosad nije imala priliku mentorirati „1na1“, svoje iskustvo mentoriranja povezuje s vođenjem tima mlađih kolega koji su se tek bili zaposlili u banci i kojima je zadatak bio osmisliti novi projekt financiranja. Osim mentorice, Mirna je već nekoliko godina na poziciji šefice, a s te pozicije trudi se pristupati na jednak način kao i s one mentorske – voditi otvorene razgovore. Priznaje, kada to situacija traži, mora lupiti šakom o stol, ali ne pridaje si osobine „klasične“ autoritativne šefice. „Volim zdravu konverzaciju u kojoj svi možemo reći sve što nas muči. Poštujem mišljenja svojih kolega te smatram da zajedničkim snagama možemo riješiti svaki problem, jer ipak svi radimo za isti cilj.“


Želite li da Mirna Arnautović  bude vaša mentorica?

Ako smatrate da bi upravo Mirna trebala biti vaša mentorica, prijavite se na našu web adresu redakcija@zaposlena.hr

 

Izabrana čitateljica imat će mogućnost provesti sa svojom mentoricom sat vremena mjesečno, sljedeća tri mjeseca.